Je leefstijl heeft veel invloed op je gezondheid. Zo weten we allemaal dat een ongezonde leefstijl de kans op ziekten en gezondheidsklachten vergroot.
Maar wat is dan een gezonde leefstijl en hoe kan je dit toepassen in je dagelijks leven?
Er zijn 5 leefstijl factoren die je zelf in de hand hebt die invloed hebben op zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid:
- Voeding
- Bewegen
- Rust > (slaap, stress)
- Alcohol
- Roken
Voeding heeft veel invloed op je gezondheid. Zo heb je voldoende vitamine en minderalen nodig om je hormoonhuishouding in balans te zouden. Dit is belangrijk voor een goede afweer en een goede stofwisseling (opname/ vertering van voedingsstoffen).
Om voldoende vitamine en mineralen binnen te krijgen is het belangrijk om genoeg groente (400gr per dag) en fruit (2 stuks per dag) te eten. Ook variatie speelt hierbij een grote rol.
Om deze reden werk ik met de voedingsapp VYTAL, in deze app staan meer dan 1500 lekkere en gezonde recepten die makkelijk in te bouwen zijn in jouw dagelijks leven (ook kunnen jouw partner en/of kinderen hier gemakkelijk aan mee doen).
Samen kijken we naar wat voor jou de beste verhouding is tussen de macro ingrediënten en de hoeveelheid calorieën die jij nodig hebt om jouw doel te behalen. Dit alles om een duurzame verandering aan te kunnen brengen in jouw voedingspatroon waardoor je resultaten blijvend zullen zijn!
Eet en drink zo min mogelijk suiker!
Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel suiker en zout. En dat terwijl dit niet eens nodig hoeft te zijn. Zo bevat pastasaus maar liefst 25 suikerklontjes. In dit geval is het dus beter zelf je pastasaus te maken en het op smaak te brengen met kruiden en specerijen.
Tip: maak in 1x meerdere porties klaar en vries het in, zo ben je minder tijd kwijt en heb je altijd iets lekkers/ gezonds achter de hand op dagen dat je minder tijd hebt om uitgebreid te koken!
Bewegen, we doen het met z'n alle steeds minder.. En dat terwijl dit juist zo belangrijk is voor een goede bloedsomloop en voor vetverbranding!
Wat wordt er bedoelt met bewegen:
Niet alleen intensief sporten valt onder bewegen maar zo ook het fietsen naar je werk, een wandelingetje in de pauze etc.
Schijf van 3:
Volgens de WHO (World Health Orginization) zou je iedere dag minimaal 30 min recreatief moeten bewegen (wandelen, fietsen, etc.)
Minimaal 2x per week aan krachttraining moeten doen (fitness, bootcamp, etc.)
En minimaal 3x per week (30 min per keer) uithoudingsvermogen moeten trainen.
Er zijn maar weinig mensen die deze norm halen. En dat is een probleem, in combinatie met een ongezond voedingspatroon is het risico op hart en vaat ziekten (en andere welvaartsziekten zoals diabetes) groter voor mensen die onvoldoende bewegen.
Probeer dagelijkse beweging in te bouwen in je schema door bijvoorbeeld op de fiets naar je werk te gaan, of de auto iets verder weg te parkeren zodat je het laatste stukje moet lopen. Een gewoonte is makkelijker vol te houden wanneer je het koppelt aan een bestaande gewoonte!
Voldoende rust is zeker net zo belangrijk voor een goede gezondheid als voeding en beweging!
Zo groeien/ herstellen je spieren in je slaap/ rust en niet tijdens de training. Tijdens de training maak je de spiervezels juist kapot zodat dit met een goed voedingspatroon herstelt kan worden terwijl je slaapt!
Ook voor onze mentale gezondheid is rust van groot belang. Stress zorgt ervoor dat het hormoon cortisol vrij komt in ons lichaam en dit hormoon zorgt ervoor dat ons lichaam vet opslaat. Cortisol is geen slecht hormoon, zo zorgt cortisol er voor dat we 's ochtends wakker worden. Maar te veel cortisol/ (te veel stress) heeft nadelige effecten op onze gezondheid en verkort de levensduur.
Plan elke dag een momentje voor jezelf in!
Of je nu een goed boek leest, wat yoga oefeningen doet of gaat mediteren of mindfulness doet maakt niet zo veel uit. Als je maar tijd vrij maakt voor ontspanning. (Ik zelf doe dit het liefst valk voor ik ga slapen om lekker mijn hoofd leeg te maken en niet te hoeven piekeren).
Tip: ook voor het inplannen van je rust moment werkt het om het voor of na een vaste activiteit te doen zodat je er gevoelsmatig niet heel veel tijd voor hoeft vrij te maken.
Alcohol drinken wordt in onze samenleving als 'normaal' beschouwd (binnen bepaalde hoeveelheden). Maar is het wel zo normaal?
Oké je zal mij niet horen zeggen dat je nooit eens gezellig een wijntje of een biertje mag drinken, maar is het wel zo verstandig wanneer je wilt afvallen of gezonder wilt leven?
Naast dat alcohol 7kcal per gram bevat (in tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten wat 4kcal per gram is), zijn het ook nog eens loze calorieën. 'Loze calorieën' zijn calorieën waar geen toegevoegde waarde aan zit. Neem bijvoorbeeld avocado, gemiddeld 300kcal per stuk (best veel), Maar hier zitten ook tal van gezonde vitamine en mineralen in en dat heeft alcohol niet.
En ja, ik heb het onderzoek gelezen over dat rode wijn gezond zou zijn (en hoe graag ik dit ook zou geloven!) Het onderzoek is gefinancierd door de alcohol branche en de hoeveelheid gezonde antioxidanten die in 1 glas rode wijn zouden zitten staat ongeveer gelijk aan 1/5 kop groene thee....
Hiervoor hoef je dus geen wijn te drinken.
Hoeveel alcohol is gezond?
Oké gezond is het helaas niet, dus wat is dan het minst schadelijk.
Het advies van de gezondheidsraad is om niet meer als 1 glas alcohol per dag te drinken. Mijn advies daarin tegen is om dit nog verder te beperken tot alleen 1 glas per dag in het weekend.
Een goed glas alcohol is lekker, maar ik kan net zo erg genieten van een lekkere kop verse thee. Probeer eens om op een andere meer ontspannen te worden zoals te lezen in het kopje 'rust' hierboven :)
Dat roken ongezond is hoef ik inmiddels niet meer uit te leggen, gelukkig komen er steeds meer 'rookvrije zones' en wordt het maatschappelijk veel minder geaccepteerd als voorheen.
Roken zorgt er voor dat je long capaciteit vermindert en je conditie dus achteruit gaat. Daarnaast kan je ook echt minder lekker in je vel gaan zitten en neemt de behoefte om te bewegen en gezond te eten af.
Ook ik heb voorheen jaren lang gerookt en kan dus uit ervaring vertellen hoe lastig het is om te stoppen met roken, (maar het is zeker niet onmogelijk)! Al wordt het wel steeds lastiger hoe langer je rookt en omdat de fabrikanten steeds opzoek zijn aan 'nog' verslavendere middelen om in sigaretten te stoppen.
Het moeilijkste van stoppen met roken is vaak de gedragsverandering. Mensen zijn gewoonte dingen en doen alles graag zoals ze het altijd al hebben gedaan (want dat is bekent en je weet wat je daarvoor krijgt, ook al zijn de gevolgen negatief).
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, de 1 kiest voor afbouwen en de ander stopt in 1x. Waar je ook voor kiest zorg dat het een manier is waar jij vertrouwen in hebt en in geloofd. Schrijf voor jezelf alle negatieve gevolgen van roken op en de positieve veranderingen wat er gebeurt als je stopt, hang dit ergens op waar je het dagelijks ziet zodat je hier zo vaak mogelijk aan wordt herinnert.
Heel veel succes met het optimaliseren van de leefstijl factoren!
Heb je vragen of opmerkingen na het lezen van dit artikel stuur je dan gerust een berichtje!
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en gezondheidstips volg me dan ook op sociale media!